image

Time Management: Kam se ztrácí tvůj čas?

Řízení času je velkým problémem pro mnoho lidí. Stále slýchám: „Ten můj den prostě nemá dost hodin.“ nebo „Kam se mi ztrácí čas?“ Přiznejme si to, všichni máme rušný život. Práce, rodina a další závazky nás udržují v pohybu. Abychom lépe využili řízení času, je důležité si uvědomit, jaké jsou konkrétní problémy. Nemáš dost času pro sebe nebo svou rodinu? Možná si nejsi jistá, kam se všechna ta doba poděla a chceš ji jen zmapovat. Nebo máš plný rozvrh, který nestíháš. Ať je důvod jakýkoliv, čas je vzácný zdroj, který většina z nás potřebuje využít na maximum.
Nejdůležitějším krokem v řízení času je zhodnocení našich rozvrhů. Na papír si napiš „typický“ týden pro sebe. Pohledem na svůj současný rozvrh budeš schopná identifikovat místa, kde by se dal čas lépe využít. Zeptej se sama sebe, proč jsi se svým rozvrhem nespokojená? Udělej si seznam toho, co chceš změnit a pro co chceš udělat více místa. Chceš více času na své zájmy? Více času s dětmi? Nebo prostě více času na všechno, co musíš stihnout? Potom si vezmi papír a nakresli tři sloupce. Do prvního sloupce napiš seznam všech schůzek, událostí nebo závazků, které jsou „pevně dané“. Věci, které se konají v určitou dobu a jsou denně, týdně nebo měsíčně. Například práce, schůzky klubů nebo pravidelné lékařské prohlídky.
image
Do druhého sloupce napiš „flexibilní“ úkoly nebo závazky, které můžeš dělat kolem těch „pevně daných“, jako je nákup potravin, úklid domu nebo oběd s přáteli. Do třetího sloupce napiš „příležitostné“ schůzky, například školní představení nebo návštěva starého přítele (zkrátka cokoliv, co nepatří do prvních dvou sloupců). Pak použij kalendář a začni přidávat položky ze svých tří sloupců. Začni těmi „pevně danými“, pak příležitostnými a nakonec flexibilními, protože ty dokážeš vkládat mezi ostatní věci. Cílem je vyvážit tvoje dny a maximálně využít tvůj čas. Proč dělat samostatnou cestu do lékárny, když je po cestě na fotbalový trénink tvého syna? Vždy se snažím plánovat schůzky ve stejné oblasti na stejný den, snižuje to čas strávený cestováním a získám maximum z mého dne. Největší věc, kterou je třeba zvážit, je: Neděláš toho příliš mnoho? Bez ohledu na to, jak dobře je čas organizován, může být příliš mnoho závazků. Řízení času není jen o strukturování tvého týdne tak, aby ses všeho dosáhla. Jde o vytvoření zvládnutelného rozvrhu, který ti dá čas na důležité věci v životě. Proto, než se začneš zabývat svými dovednostmi řízení času, podívej se nejdřív na to, co vše se snažíš zvládnout. Zahrň věci, které chceš dělat, ale zdá se ti, že na ně nemáš čas ve svém dni. Jaký smysl má lepší řízení času jen proto, aby ses mohla věnovat více práci? Část řízení času zahrnuje vyvážení tak, aby sis mohla užít i zábavné věci v životě. Pokud jsi natolik zaneprázdněná, že nemůžeš najít hodinu a půl kvalitního času pro rodinu, hodinu času pro svého partnera a alespoň minimálně 30-45 minut času pro sebe, pak toho máš na talíři příliš a je čas požádat o pomoc a uvolnit se od některých závazků. Být vyčerpaná a unavená ti rozhodně nepomůže v lepším řízení času, naopak to potom můžeš odnést i na zdraví.
image

Přihlas se k newsletteru, ať ti můžeme posílat podnikatelské tipy, motivaci, a rady.

Úspěšná Online © 2024
tym@uspesnaonline.cz
Instagram