image

Lidé dělají byznys s lidmi, které znají, mají rádi a kterým důvěřují

Jednou z nejdůležitějších aktivit při rozvoji podnikání je budování vztahů. Spousta lidí si myslí, že stačí jít na networkingové akce, rozdávat vizitky a byznys se začne hrnout. Může se to tak stát, ale pravděpodobně ne. :) Budování sítě vyžaduje čas, energii a úsilí. Budováním sítě si vytváříš vztahy s lidmi, kteří tě znají, důvěřují ti a budou s tebou spolupracovat.
Před pár lety jsem byla na networkingové akci, kde jsem viděla dva muže, kteří vůbec netušili, o čem networking je. První muž ke mně přišel, představil se, zeptal se na mé jméno a následně mi řekl, čím se zabývá a jak by mi mohl pomoci. Pak odešel mluvit s někým jiným. Druhý muž přišel, představil se, ani se neobtěžoval zjistit mé jméno, dal mi propagační materiály o tom, co prodává, a pak se šel bavit s někým dalším. Ani jeden z těchto mužů by si mě nepamatoval, kdybych jim zavolala, a já stejně ani netuším, jestli jsou to lidé, které bych mohla mít ráda nebo jim důvěřovat, takže není šance, že bych s nimi podnikala. Takový networking je ztráta času. Pokud nejsi ochotná budovat svou síť, poznat lidi a třeba zjistit, jak jim můžeš pomoci, klidně zůstaň doma. A ano, pro nás introverty, je to sice náročné, ale dají se najít i networkingy, kde se budeš i jako introvert cítit dobře. A pokud se do takové komunity postupně začleníš, bude ti tam čím dál příjemněji.
image
Networking ale není jen pro lidi, kteří mají vlastní podnikání. Všichni máme síť lidí, na které se spoléháme. Můžeme využívat jejich služby, získávat doporučení a žádat o pomoc při hledání práce. Říkám tomu křížové opylování a všichni to děláme. Je nesmírně důležité, abychom si budovali vztahy s lidmi v naší síti, abychom mohli získávat dobré tipy, rady a informace. Pokud svou síť zanedbáváš, může se stát, že nebudeš mít k dispozici zdroje nebo reference, když je budeš nejvíce potřebuovat. Už na střední škole nám jeden kantor říkal, že nemusím znát a umět všechno, ale je důležité abych věděla kde najdu potřebné informace nebo lidi, kteří tyto znalosti mají. Sítě jsou důležité pro tvůj úspěch. Ale aby byla síť užitečná, musíš budovat a pečovat o vztahy a zaměřit se na to, jak můžeš pomoci své síti, než začneš uvažovat o tom, co můžeš získat. Americký spisovatel Zig Ziglar radí, že nejlepší způsob, jak vybudovat svůj byznys, je pomoci někomu jinému vybudovat ten její (jeho). Ten kdo dává - získává. Tajemstvím tedy je, že čím více dáváš do své sítě, tím víc získáš zpět.
image

Přihlas se k newsletteru, ať ti můžeme posílat podnikatelské tipy, motivaci, a rady.

Úspěšná Online © 2024
tym@uspesnaonline.cz
Instagram